Alegerea tradițională

Evenimente

Data: Luna august
Locație: Corbi, Argeș

Stonebird – Corbi

Scurtă descriere: Festivalul Stonebird se desfășoară în cel de-al doilea weekend din luna august, în satul Corbi, și se dorește a fi cel mai mare festival rock din zona rurală. Tradiţia, natura, istoria şi muzica rock se îmbină pentru a potența atmosfera de concert cât şi relaxarea de dinainte şi după concert. Festivalul reunește cele mai cunoscute trupe de rock din ţară. Numele festivalului este legat de un simbol al zonei, Mânăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mânăstire rupestră din România, situată în comuna Corbi, Argeș (Sursă: stonebird.ro, Foto: Facebook).
Data: anual
Locație: Brăduleț, Argeș

Festivalul cașcavalului Brăduleț

Scurtă descriere: Festivalul cașcavalului, desfășurat în peisajul tradițional al poienilor din Galeș, Brădet și Brăduleț – vatră străveche întemeiată pe malul Vâlsanului, organizat prima dată în luna septembrie 2008, urmărește promovarea producătorilor locali de produse tradiționale și a meșterilor populari. Brânzeturile realizate aici, pe baza unor rețete transmise din generație în generație, a căror origine este legată de istoria monahismului local -călugării de la vechiul schit Brădetu, care, potrivit istoriei au făcut pentru prima dată cașcavalul, au depășit, de-a lungul timpului, granițele spațiului național, fiind prezente, pentru a fi admirate și degustate, la diferite expoziții internaționale din Franța, Germania și Austria. Festivalul, desfășurat pe parcursul mai multor zile în trei sate ale comunei oferă producătorilor locali posibilitatea de a-și promova produsele tradiționale locale – cașcaval de casă, telemea, brânză de burduf, cașcaval din caș baschiu și alte produse, iar consumatorilor oportunitatea de a descoperi bunătățile preparate în gospodăriile din zonă. Acest peisaj tradițional este completat de prezența meșterilor populari din zonă care organizează ateliere demonstrative privind arta tradițională specifică zonei (sculptură în lemn, fabricarea țesăturilor la războiul de lemn și altele), dar și a numeroșilor artiști populari invitați (Sursă foto: argesexpres.ro).
Data: anual
Locație: Corbi, Argeș

Rapsodia păstorească Corbi

Scurtă descriere: Rapsodia păstorească, un eveniment devenit simbol pentru comuna Corbi – zonă cu o tradiție îndelungată în creșterea oilor, a ajuns în 2024 la cea de-a 52-a ediție a festivalului. Organizat anual de reprezentanții administrație locale, evenimentul celebrează tradițiile și obiceiurile păstrate cu grijă de multe generații: activitățile tradiționale de creștere a oilor, cântecul, dansurile populare și portul tradițional. La eveniment participă și ansambluri cu specific păstoresc din mai multe județe, dar și din străinătate. Festivalul include o serie de evenimente specifice activităților pastorale -expoziție de animale, concurs pentru cele mai frumoase exemplare, culturale – parada cântecului, dansului și portului popular, vizitarea muzeului comunei Corbi, petrecere populară susținută de formațiile invitate, cât și o expoziție cu vânzare pentru produsele tradiționale locale.
Data: anual
Locație: Coșești, Argeș

Festivalul Țuicii din Coșești

Scurtă descriere: Aflată aproximativ la jumătatea distanței dintre Pitești și comuna Domnești, Valea Păcurarului din Coșești găzduiește anual, în luna septembrie, Festivalul Țuicii, care a devenit o tradiție, în 2024 urmând să aibă loc a XVIII-a ediție. Organizat de primăria Coșești, în colaborare cu Asociația Națională a Producătorilor Individuali de Țuică din România, festivalul urmărește continuarea campaniei de recunoaștere a țuicii drept băutură națională, campanie care a debutat odată cu prima ediție a festivalului, din anul 2002, dar și promovarea meșteșugurilor, obiceiurilor și produselor tradiționale locale. Zona este recunoscută pentru tradiția îndelungată în fabricarea țuicii, existând surse istorice care atestă prezența acestei activități încă din secolul XIX. În cadrul festivalului, producătorii locali de țuică se întâlnesc și se înfruntă în competiția pentru cea mai bună băutură, iar participanții pot concura pentru diverse titluri inedite, precum cel care umple cel mai repede un țoi de țuică. La festival participă, de asemenea, și meșteri populari din tot județul care își vând produsele de ceramică și lemn, în acordurile muzicii populare. Nelipsite de la acest festival sunt și punctele gastronomice precum și alte evenimente care promovează tradițiile zonei.
Data: săptămânal
Locație: Domnești, Argeș

Târgul săptămânal din Domnești, Argeș

Scurtă descriere: Având o tradiție îndelungată, de peste 30 de ani, târgul săptămânal din Domnești este unul dintre cele mai mari târguri organizate în județul Argeș, activitatea desfășurându-se pe o suprafață extinsă, de aproximativ 2 hectare. La târg sunt prezenți producători locali și din județele alăturate precum și comercianți, gama de produse oferite fiind foarte largă: produse agroalimentare tradiționale, produse de uz casnic, echipamente/utilaje agricole și industriale, articole vestimentare/de încălțăminte și alte tipuri de produse.
Data: Anual
Locație: Corbeni, Argeș

Archangels Fest Arefu

Scurtă descriere: Festivalul rock la Cetatea lui Vlad Țepeș – spectacolul de sunet, lumini și muzică bună a umplut Valea Argeșului de motociclete și rock de cea mai bună calitate. „Poenari Archangels Fest” se anunță deja, drept evenimentul reprezentativ din punct de vedere concertistic, turistic, moto-sport și gastronomic, ce va marca întregul sezon de vară al Văii Argeșului în anii următori. Și care, după reabilitarea Cetății Poenari, va face să explodeze turismul estival și distracția în zona Vidraru – Transfăgărășan. Locația concertelor a fost aleasă pe malul Argeșului, într-o poiană de vis, la fel de frumoasă ca melodia „Fata din vis” a băieților de la Compact, care au cântat magic în luna iulie 2021. Paul Ciuci și band-ul lui au făcut să răsune Corbeniul de vocile fanilor din toate generațiile, care au fredonat celebrele hit-uri „Mă voi întoarce”, „Stai cu mine”, „Fata din vis” sau „Cântec pentru prieteni”. A doua ediție a festivalului a avut loc în perioada 20-22 mai 2022, la Corbeni, Argeș, iar programul a inclus trupe mari precum Cargo, Trooper, dar și trupe tribut precum Masterpiece și The RO/CK. Trebuie menționat faptul că  „Poenari Archangels Fest” reprezintă primul format exportat cu succes în județ de băieții de la clubul moto din Topoloveni – Archangels MC România, care au deja un festival consacrat în orașul lor, festival care în luna septembrie 2024 va ajunge la a VI-a ediție (Sursă: jurnaldearges.ro, Foto: argesexpres.ro).